Frank - Winebar & Shop | RestaurantClub
Dining Week

Frank - Winebar & Shop

Info

Dining Week

restauracja

Kuchnia i dania

Niemiecka

Atmosfera

casual / swobodna

Średnia cena / 2 Gości

60 - 80 zł

Chef kuchni

Aleksander Baron

Restaurator

Marek Pietrzyk

Godziny otwarcia

Piątek13:00 – 23:30
Więcej
Sobota14:00 – 23:30
Niedziela14:00 – 22:00
Poniedziałek13:00 – 22:00
Wtorek13:00 – 22:00
Środa13:00 – 22:00
Czwartek13:00 – 23:00
Odkryj Frankonię w Warszawie! Jedyny Winebar frankoński zaprasza do degustacji niemieckich smaków i trunków regionu. Jesteśmy rodzinną firmą, pasjonatami krainy winem płynącej, regionu o bogatej tradycji i...
Czytaj całość

Bądź eko! #JedzDlaZiemi

Cechy

Menu A

AMUSE-BOUCHE! W prezencie na powitanie niespodzianka dla podniebienia

Danie 1: • Małosolna cukinia, kiszona rzodkiewka, macerowany ser podpuszczkowy, cząber, tymianek - każdy zna małosolne ogórki, nie każdy cukinie, warto spróbować - a i rzodkiewki kiszone z anyżem, kardamonem, zielem angielskim będą ciekawą, lekką przystawką.

Danie 2: • Szpecle z borowikami, niemieckim serem Maintaler, czosnkiem i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, palone masło, żółtko, zioła - dużo ziół. - szpecle dosłownie skąpane w sosie winni serowym z dodatkowymi serem i borowikami to hedonistyczna uczta. Czy może być bardziej "comfortfoodowo"? Może! Dodałem jeszcze palone masło i zioła, zakiszony wiosną czosnek niedźwiedzi.

Danie 3: • Pfirsiche strudel z rozmarynem, z kwiatami soli i lodami waniliowymi z kminkiem i miodem - nasz apfel strudel zachwycił już Gości - dostaliśmy tytuł "najlepszego deseru" w poprzedniej edycji Restaurant Week - teraz podajemy ten deser w sezonowej i jeszcze chyba lepszej formie - brzoskwiniowej. Lody śmietankowe z dodatkiem miodu i kminku zawsze wywołują dyskusję, ale finalnie pasują wszystkim - przynajmniej takie mam we Franku doświadczenie.

Menu B

AMUSE-BOUCHE! W prezencie na powitanie niespodzianka dla podniebienia

Danie 1: • Carpaccio z wołowiny macerowanej w jagermaistrze, dojrzewający ser silvaner, sól z palonego pumpernikla, zioła - cienko pokrojony ribeaye leżał kilka dni w mieszance przypraw, ziół i słodkiego likieru Jagermaister. Długo dojrzewając, frankoński ser Silvaner dobrze się z tym mięsem połączy.

Danie 2: • Duszone policzki i ozory z dzika w czerwonym winie, zapiekane z topinamburem, jeżynami, miodem spadziowym - często słyszę powtarzaną frazę "dzik jest suchy" - udowodnimy, że tak nie jest! Danie jest skomponowane z policzków - mięsa które po odpowiedniej obróbce dosłownie rozpada się w ustach zachowując przy tym swoją soczystość i cudowną lepkość, oraz z ozrów, które należą do najdelikatniejszej części jaką z dzika (i nie tylko) możemy pozyskać. Wraz z topinamburem duszone i zapiekane w czerwonym winie z winnicy Amstain. Jeżyny i miód to kwasowość i słodycz, które według mnie są tu potrzebne.

Danie 3: • Pfirsiche strudel z rozmarynem, z kwiatami soli i lodami waniliowymi z kminkiem i miodem - nasz apfel strudel zachwycił już Gości - dostaliśmy tytuł "najlepszego deseru" w poprzedniej edycji Restaurant Week - teraz podajemy ten deser w sezonowej i jeszcze chyba lepszej formie - brzoskwiniowej. Lody śmietankowe z dodatkiem miodu i kminku zawsze wywołują dyskusję, ale finalnie pasują wszystkim - przynajmniej takie mam we Franku doświadczenie.

Rezerwacja

Dining Week

i
2 Gości
13:45
16:00
18:15
20:30

Wybierz menu(0/2)

0
0

Specjalna cena festiwalowa

99zł/Gość