Кухня
europejska
Шеф-кухар
Grzegorz Fic
Атмосфера
fine dining
Рік відкриття
2016
Menu degustacyjne: 290 zł | 8 dań + amuse-bouche! ㅤㅤㅤㅤ
Znana wymagającym koneserom smaków nieoczywistych ALBERTINA to zdecydowanie wyjątkowy, zaskakująco udany projekt, łączący pasję do wina z najwyższej klasy sztuką kulinarną. Restauracja dzięki zaangażowaniu i pasji właścicieli wypracowała ważne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa i całego kraju. Goście doceniają harmonijny klimat i sprzyjającą wypoczynkowi atmosferę miejsca, a przede wszystkim niecodzienną, wysublimowaną kuchnię w stylu fine dining. Polska kulinarna klasyka – królująca w niej dziczyzna, dzikie ptactwo, sery czy też ryby od lokalnych dostawców – jest serwowana w Albertinie w zaskakującej nowoczesnej prezentacji, a samo menu w dużym stopniu łączy nawiązania do tradycyjnej kuchni polskiej ze śródziemnomorskimi trendami kulinarnymi, m.in. bezkompromisowo świeżymi homarami i ostrygami serwowanymi z własnego homarium. Klimatyczna winiarnia Albertiny została przygotowana dla pasjonatów degustowania win z cenionych winnic Europy i świata. Kartę win wyróżnia kreatywność, różnorodność i świadoma selekcja. Natomiast wyraźną dominantą lokalu jest jego unikatowa, samoobsługowa, największa instalacja dyspenserów Enomatic w Polsce z wyborem aż 32 win. Unikatowy system stwarza możliwość degustowania wina na kieliszki w trzech różnych pojemnościach. W niekończącej się podróży po smakach i aromatach takie rozwiązanie otwiera przed Gośćmi ogromne możliwości. Restauracja mieści się w samym centrum miasta, w kamienicy na rogu ulic Dominikańskiej i Poselskiej w Krakowie. A przecież Dominikańska 3 to dla Krakowian adres szczególny – to miejsce, w którym wpisują się wyjątkowe tradycje, smaki i miłość do wina... Zapraszamy!