W październiku powraca Restaurant Week - najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce.
Jak przechowywać ser? Które miejsce w lodówce jest dla niego najlepsze? Co to jest affinage? Na te pytania odpowiadają Carolina Pietyra i Kamil Wernicki – właściciele krakowskiego sklepu z serami „Pod Czerwonym Kogutem”.
Precyzja i kunszt jak u wiedeńskich filharmoników; brud, degrengolada i wieczne pretensje, czy może tempo i chaos zmieniające załogę kuchni w buzujące kortyzolem i adrenaliną reaktywne piłeczki? Filmy i produkcje telewizyjne szukają przepisu na to, jak pokazać nam soczyste opowieści o „gastro” od kuchni. Efekty ocenia Łukasz Zaleski – kochający jeść i rozmawiać o jedzeniu dramaturg i reżyser.
Przepis na grillowaną ośmiornicę jest jednym z najbardziej lubianych przez gości L’Arc Varsovie. Sprawdź Najlepsze Przepisy Najlepszych Restauracji.
Rok 2023 jest szczególnym rokiem dla marki MARTINI. Trudno w to uwierzyć, ale kultowy włoski brand powstał już 160 lat temu. W lipcu, w mediolańskim DAZI Milano, odbyła się globalna impreza urodzinowa marki. W sierpniu świętowanie przeniosło się do Warszawy.
Inspiracją przepisu były dla Ixty Belfrage steki z selera z książki kulinarnej "Smak" Ottolenghiego. Tak przyrządzona kalarepka jest dowodem na to, że odpowiednio potraktowane warzywa swoim smakiem niczym nie ustępują intensywności smaku mięsa czy ryb.
Kraciasty koc, duży wiklinowy kosz, sezonowe owoce i intensywnie zielona trawa - to obowiązkowe elementy najlepszych instagramowych zdjęć ze słowem “piknik”. Na idealnych zdjęciach nie widać jednak czasu poświęconego na przygotowanie jedzenia, ani poparzonych od słońca ramion czy inwazji komarów. O czym należy więc pamiętać, aby piknik był udany?