Kolejny rekordowy Restaurant Week już za nami! Przez 40 dni na ponad 145 tysięcy gości spróbowało trzydaniowych propozycji szefów kuchni 380 restauracji z całej Polski. Restauracje gremialnie odwiedzano już od śniadania - pretekstem do tego był trwający równolegle Breakfast Week, z którego oferty skorzystało 10 tys. osób. Na oba Festiwale z rabatem zaprosiła marka Visa.
Zalet humus ma bez liku. Przede wszystkim jest wyjątkowo smaczny. Do tego zdrowy i lekki, a tahina, pasta z sezamu, nadaje mu nieco egzotyczny sznyt. Jest też tani, więc powszechnie dostępny – dzięki temu zresztą szybko stał się bardzo popularny. Mieszkając w Tel Awiwie, wpadałem na humus do baru Shlomo & Doron w pobliżu targu Ha-Karmel.
Inspiracją przepisu były dla Ixty Belfrage steki z selera z książki kulinarnej "Smak" Ottolenghiego. Tak przyrządzona kalarepka jest dowodem na to, że odpowiednio potraktowane warzywa swoim smakiem niczym nie ustępują intensywności smaku mięsa czy ryb.
Trzeba mieć wyjątkowe szczęście, żeby wjechać do Neapolu w momencie, w którym tamtejsza drużyna piłkarska zdobyła mistrzostwo Włoch w piłce nożnej. Piszę to oczywiście ze sporym przekąsem, bo miałem w planach zająć się pizzą, a nie futbolem - relacjonuje Bartek Kieżun.
Wino, najlepiej musujące i tort! To mógłby być dobry duet - pomyślałem sobie i z nadzieją chwyciłem za kieliszek. I po raz kolejny skrzywiłem się niczym po zjedzeniu połówki cytryny - Krakowski Makaroniarz poszukuje w Piemoncie idealnego wina do deseru.
Sober curious, NoLo, clean life - jakkolwiek nie nazwiemy trendu na ograniczanie konsumpcji alkoholu, zyskuje on popularność także w Polsce.
Jesienne edycje Restaurant Week i Breakfast Week trwają w najlepsze. To możliwość obcowania z wyjątkową kuchnią, tworzoną przez najbardziej utalentowanych polskich szefów, ale przede wszystkim czerpania inspiracji do własnych kulinarnych poszukiwań…