Trwa festiwal sztuki restauracyjnej FineDiningWeek®! Tym razem pod hasłem #wHarmonii! Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne dostępne są w atrakcyjnej, festiwalowej cenie w niemal 100 najlepszych restauracjach premium w Polsce.
Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.
Goście restauracji wybierają z karty najczęściej drugie najtańsze wino z kolei. Powód jest bardzo prosty: ktoś, kto nie zna się na winie, nie chce przepłacać, ale też nie chce wyjść na kutwę w oczach współbiesiadników i obsługi. My jednak jesteśmy przeciwni konwenansom, więc uważamy, że nie ma nic złego w zamówieniu najtańszej butelki w karcie....
Polacy pokochali festiwalowe odkrywanie restauracji. Edycja pod hasłem #FoodNewsGoodsNews zgromadziła w nich prawie 140 tysięcy osób. To one tworzą jury w Plebiscycie Gości RestaurantWeek®!
Japończycy wierzą, że każda pora roku tętni życiem. Nazywają to Shun — docenieniem najlepszych smaków każdego z sezonów. Zmieniająca się natura otwiera nas na nowe doświadczenia, ożywia zmysłowe doznania i inspiruje. Korzystając z jej bogactwa, stworzyliśmy wyrafinowaną i harmonijną kompozycję oryginalnego Roku Gin.
Muszę się przyznać: nie znoszę herbaty. Kiedy inni pochylają się nad filiżanką napoju bez koloru ja zastanawiam się kto u licha jest chory. Myśl o piciu - jak mawia Ted Lasso - brudnej wody znika z mej głowy tylko na widok szklaneczki z tureckim cayem - Bartek Kieżun opowiada o tym, jak w Turcji nauczył się pić herbatę.
Herbata, z historycznego punktu widzenia, jest jednym z najstarszych składników używanych do przyrządzania napojów. Jej odkrycie sięga niemal 3000 lat przed naszą erą, co sprawia, że herbata jest obecna praktycznie we wszystkich kulturach. O możliwościach wykorzystania herbaty w mocktailach i cocktailach opowiada Julian Karewicz, Tea Barista Lipton.