Polacy pokochali odkrywanie różnorodności kulinarnej w najlepszych restauracjach i – jak nigdy wcześniej – pragną dzielić się kulinarnymi przeżyciami z bliskimi! Dowodem na to jest rekordowe prawie 200 tysięcy Foodies, którzy spotkali się przy wspólnym stole podczas jesiennych Festiwali RestaurantWeek® i Breakfast Week!
Rok Foodies trwa w najlepsze! A 21. edycję RestaurantWeek® Goście i restauratorzy zamykają z kolejnymi rekordami! Jak się okazuje, Polscy Foodies to prawdziwi entuzjaści jedzenia, którzy uwielbiają odkrywać różnorodne kuchnie, próbować nowych potraw i dzielić się swoimi przeżyciami z innymi. Dowodem na to jest kolejna rekordowa frekwencja podczas Festiwalu. Przy stołach w ponad 400 najlepszych restauracjach, w 13 największych aglomeracjach w całej Polsce zasiadło dokładnie 170 662 Gości! 14 322 Foodies zjadło natomiast popisowe śniadania w top restauracjach podczas Festiwalu towarzyszącego BreakfastWeek, a 10 826 odkryło czeską odsłonę RestaurantWeek® w Pradze i Brnie!
- Zainteresowanie RestaurantWeek® po raz kolejny znacząco przerosło wszelkie oczekiwania. Kolejny rok z rzędu Polacy tłumnie chcą doświadczać, odkrywać i celebrować momenty z Bliskimi – zaznacza Paulina Piwko, współorganizatorka Festiwalu. - Już teraz nie możemy się doczekać, by zaskoczyć kulinarnych odkrywców niezapomnianymi momentami! Tym bardziej, że w 2025 roku będziemy celebrować okrągły, 10. jubileusz RestaurantWeek®.
Znaczący wpływ na popularność Festiwalu miała liczba restauracji, które wzięły udział w wiosennej edycji. Prawie 20% z nich to festiwalowe debiuty, które biły rekordy rezerwacji i przetrwały prawdziwe oblężenie Gości. Wśród nich znalazły się m.in.: białostockie Nastroje i Trzy Po Trzy, warszawskie Monkey Love czy Bernard Restaurant, wrocławskie Le Gosse oraz The Capist, a także krakowskie Gringos i Stradomska 12.
Plebiscyt Gości RestaurantWeek® jest największym plebiscytem restauracyjnym w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz Goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oceniać restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości RestaurantWeek® została wrocławska restauracja Giro Krakowska 182. Na drugim miejscu znalazło się szczecińskie Bellevue, a trzecie miejsce na podium zajął łódzki Heksagon 2.0.
Oprócz uznania ze strony Gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody. Lipton nagrodzi zwycięzców zapasem herbat, Alpro przekaże napoje roślinne, a Martini wyposaży w produkty swojej marki. O wysokozasięgowe publikacje o zwycięskich Restauracjach zadbają m.in.: Twój Styl, Wirtualna Polska, Szef Kuchni, Goingapp.pl, Papaja.pl, Horecaline.pl, FoodService24.pl, Horecanet.pl oraz portal Food&Design.
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
I MIEJSCE W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na horecaline.pl oraz zapas produktów Martini
II MIEJSCE W POLSCE: Bellevue (Szczecin)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na horecanet.pl oraz zapas produktów Lipton
III MIEJSCE W POLSCE: Heksagon 2.0 (Łódź)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na Going oraz zapas produktów Alpro
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Wina dajcie (Rzeszów)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na Wirtualna Polska Pyszności
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler (Warszawa)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na portalu Twój Styl
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Bellevue (Szczecin)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na Wirtualna Polska Kuchnia
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Der Elefant (Warszawa)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na FoodService
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na Papaja oraz 5 zaproszeń dwuosobowych na wiosenną edycję RestaurantWeek®
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Bellevue (Szczecin)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na szef-kuchni.com.pl
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Bistro Grand (Hotel Grand City ****, Wrocław)
Nagroda dla Restauracji: publikacja na portalu Food&Design i 5 zaproszeń dwuosobowych na wiosenną edycję RestaurantWeek®
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Kurra
II MIEJSCE: Ramen Julek & Sushi Bar
III MIEJSCE: Trzy po Trzy w Kamienicy
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Trzy po Trzy w Kamienicy
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZY DESER: Ramen Julek & Sushi Bar
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kurra
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Kurra
NAJLEPSZY DEBIUT: Trzy po Trzy w Kamienicy
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Trzy po Trzy w Kamienicy
BYDGOSZCZ
I MIEJSCE: Restauracja Sowa
II MIEJSCE: Gdańska 14
III MIEJSCE: Lulu Bistro
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Gdańska 14
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Sowa
NAJLEPSZY DESER: La Rosa
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Restauracja Sowa
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Lulu Bistro
NAJLEPSZY DEBIUT: La Rosa
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Restauracja Sowa
KRAKÓW
I MIEJSCE: NOVUM restaurante
II MIEJSCE: ORZO Kraków
III MIEJSCE: Gringos
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ORZO Kraków
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: NOVUM restaurante
NAJLEPSZY DESER: La Forchetta na nowo
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Cyrano de Bergerac
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fala
NAJLEPSZY DEBIUT: Gringos
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: La Forchetta na nowo
LUBELSKIE
I MIEJSCE: COMO
II MIEJSCE: Otwarta Grill
III MIEJSCE: 2 PI ER
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: 2 PI ER
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: COMO
NAJLEPSZY DESER: Mercure
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Perłowa Pijalnia Piwa
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Otwarta Grill
NAJLEPSZY DEBIUT: Otwarta Grill
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: COMO
ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Heksagon 2.0
II MIEJSCE: Powidok bistro
III MIEJSCE: Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Przy Kominie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Heksagon 2.0
NAJLEPSZY DESER: Heksagon 2.0
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Powidok bistro
NAJLEPSZY DEBIUT: Przy Kominie
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Heksagon 2.0
POZNAŃ
I MIEJSCE: Dram: Cocktail Bar & Restaurant
II MIEJSCE: Republika Róż by Andrzej Gołąbek
III MIEJSCE: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Galeria Smaku
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Dram: Cocktail Bar & Restaurant
NAJLEPSZY DESER: Republika Róż by Andrzej Gołąbek
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Dram: Cocktail Bar & Restaurant
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZY DEBIUT: Sajgonki
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Galeria Smaku
RZESZÓW
I MIEJSCE: Wina Dajcie
II MIEJSCE: Okovita
III MIEJSCE: KUK NUK
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wina Dajcie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Okovita
NAJLEPSZY DESER: KUK NUK
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Blue Diamond (Trzebownisko)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Limoncello
NAJLEPSZY DEBIUT: Délice
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Wina Dajcie
SZCZECIN
I MIEJSCE: Bellevue
II MIEJSCE: Restauracja Sowa
III MIEJSCE: Nesebar kuchnia bałkańska
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Restauracja Sowa
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Bellevue
NAJLEPSZY DESER: Bellevue
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Nesebar kuchnia bałkańska
NAJLEPSZA OBSŁUGA: małe Przyjemności
NAJLEPSZY DEBIUT: Bellevue
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Bellevue
ŚLĄSK
I MIEJSCE: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
II MIEJSCE: BOSCO (Bielsko-Biała)
III MIEJSCE: Strefa Rynek (Mikołów)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Va Bene (Tarnowskie Góry)
NAJLEPSZY DESER: Boska (Gliwice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: U Kelnerów (Katowice)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: BOSCO (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT: Strefa Rynek (Mikołów)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ex aequo: MUNDO food&people (Katowice) & BOSCO (Bielsko-Biała)
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Fisherman (Sopot)
II MIEJSCE: Pelican (Sopot)
III MIEJSCE: Hola Tapas (Gdańsk)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pelican (Sopot)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZY DESER: Hola Tapas (Gdańsk)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Cesky Port
NAJLEPSZY DEBIUT: Cesky Port
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fisherman (Sopot)
WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Prosta 38 (Olsztyn)
II MIEJSCE: Loft 2.0 (Olsztyn)
III MIEJSCE: Sirocco (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Restauracja Koya - Hotel Omega (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Loft 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZY DESER: Prosta 38 (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Sirocco (Olsztyn)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Nowe Retro - Hotel Wileński (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Pod Jabłoniami (Stare Sady)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Loft 2.0 (Olsztyn)
WARSZAWA
I MIEJSCE: Der Elefant
II MIEJSCE: Rosalia Restaurant Polish Sharing
III MIEJSCE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Rosalia Restaurant Polish Sharing
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler
NAJLEPSZY DESER: Der Elefant
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Der Elefant
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Niewinni Czarodzieje 44
NAJLEPSZY DEBIUT: Foksal 11 Jedzenie i Sztuka
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: DYM Restauracja (Elektrownia Powiśle)
WROCŁAW
I MIEJSCE: Giro Krakowska 182
II MIEJSCE: Trattoria Siesta Nuova
III MIEJSCE: Peruwiana
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Trattoria Siesta Nuova
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DESER: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Peruwiana
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZY DEBIUT: Trattoria Siesta Nuova
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Bistro Grand (Hotel Grand City ****)
Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszył Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście Festiwalu mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł. W Breakfast Week wzięło udział ponad 110 restauracji i kawiarni z siedmiu regionów Polski. Breakfast Week to obecnie największe wydarzenie promujące kulturę śniadaniową w Polsce.
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
I MIEJSCE W POLSCE: Latin Brunch (Szczecin)
II MIEJSCE W POLSCE: Bonjour French Bistro (Szczecin)
III MIEJSCE W POLSCE: Nadzieja (Poznań)
NAJLEPSZE ŚNIADANIE W POLSCE: Latin Brunch (Szczecin)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Le Scandale (Kraków)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: MUNDO food&people (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Latin Brunch (Szczecin)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Cafe Freska (Wrocław)
WYNIKI REGIONALNE
KRAKÓW
I MIEJSCE: RADIOVA Bistro&Cafe
II MIEJSCE: Kroma
III MIEJSCE: Le Scandale
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: RADIOVA Bistro&Cafe
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Le Scandale
NAJLEPSZA OBSŁUGA: RADIOVA Bistro&Cafe
NAJLEPSZY DEBIUT: Le Scandale
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Atrium
POZNAŃ
I MIEJSCE: Nadzieja
II MIEJSCE: Najadalnia
III MIEJSCE: Cafe Młyńska
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Nadzieja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Do Środka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Najadalnia
NAJLEPSZY DEBIUT: Najadalnia
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cafe Młyńska
SZCZECIN
I MIEJSCE: Latin Brunch
II MIEJSCE: Bonjour French Bistro
III MIEJSCE: Limone Cafe
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Latin Brunch
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Restauracja Sowa
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bonjour French Bistro
NAJLEPSZY DEBIUT: Latin Brunch
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Latin Brunch
ŚLĄSK
I MIEJSCE: MUNDO food&people (Katowice)
II MIEJSCE: Same Maszkety (Katowice)
III MIEJSCE: Szynówka 2.0 (Katowice)
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Same Maszkety (Katowice)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Magnum 2.0 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: MUNDO food&people (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: MUNDO food&people (Katowice)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: MUNDO food&people (Katowice)
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Mezalians (Gdańsk)
II MIEJSCE: Bistro Oliwa
III MIEJSCE: La Muerte Mexican Cocktail Bar
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Mezalians (Gdańsk)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bistro Oliwa
NAJLEPSZA OBSŁUGA: La Muerte Mexican Cocktail Bar
NAJLEPSZY DEBIUT: Mezalians (Gdańsk)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Made in Sopot
WARSZAWA
I MIEJSCE: Laba
II MIEJSCE: Poznańska 11 P1
III MIEJSCE: Ciacho Bakery&Coffee
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Poznańska 11 P1
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Jaś i Małgosia
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Laba
NAJLEPSZY DEBIUT: Poznańska 11 P1
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Poznańska 11 P1
WROCŁAW
I MIEJSCE: Cafe Freska
II MIEJSCE: Le Gosse
III MIEJSCE: Yerba Cafe
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Cafe Freska
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Yerba Cafe
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Le Gosse
NAJLEPSZY DEBIUT: Cafe Freska
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cafe Freska
Festiwal RestaurantWeek® odbywa się dwa razy w roku i od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln Gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, trzydaniowe menu oraz prezent od partnera. Kolejna edycja RestaurantWeek® i Breakfast Week odbędzie się na przełomie marca i kwietnia.
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź RestaurantWeek.pl.
Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą. Zastanawiasz się, co podarować Bliskim na gwiazdkę? Zamiast kolejnych skarpet, nudnego swetra czy nietrafionych perfum, sprezentuj Rok Festiwali 2025 z rabatem do 12%. Świąteczna oferta RestaurantClub dotyczy 3 Festiwali odbywających się w 2025 roku: RestaurantWeek® – edycja wiosenna i jesienna – oraz FineDiningWeek®.
Rezerwacje trwają na stronie 🔗RestaurantClub.pl w zakładce "Na prezent".
Coraz więcej osób dostrzega, że najlepsze prezenty to doświadczenia. W świecie materializmu wyjątkowe chwile, które możemy dzielić z Bliskimi, są o wiele cenniejsze niż rzeczy, które z czasem tracą na wartości. Dodatkowo z pewnością każdemu z nas trafił się kiedyś nietrafiony prezent. Zupełnie inaczej jest z doświadczeniami w gronie Znajomych i Bliskich ludzi - tego potrzebujemy. Warto też umacniać stosunki i kontakty np. w ramach spotkań przy wspólnym stole.
Muszę się przyznać: nie znoszę herbaty. Kiedy inni pochylają się nad filiżanką napoju bez koloru ja zastanawiam się kto u licha jest chory. Myśl o piciu - jak mawia Ted Lasso - brudnej wody znika z mej głowy tylko na widok szklaneczki z tureckim cayem - Bartek Kieżun opowiada o tym, jak w Turcji nauczył się pić herbatę.
Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.
Do 16 czerwca w ponad 90 barach i restauracjach trwa GinWeek, festiwal dla miłośników ginu i dla tych, którzy dopiero się w nim zakochują. Przygotowaliśmy dla was listę 19 wartych odwiedzenia miejsc.
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostaje rozszerzona o województwo pomorskie; w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni oraz Sopotu. Pełne zestawienie restauracji zostanie ogłoszone 20 czerwca 2024 roku.
Każde uzależnienie potrzebuje coraz mocniejszych doznań. Być może właśnie dlatego - jako osoba uzależniona od jedzenia i jeżdżenia - coraz częściej się nudzę - pisze Bartek Kieżun. Czy podróż do Gruzji zaspokoi głód?
Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem wołowego steku T-Bone sezonowanego na sucho przez 100 dni. Wrażenia smakowe z tej degustacji są ze mną do dziś - opowiada Przemek Skibiński, szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red. Poczytajcie o jego doświadczeniach z sezonowania mięsa.
Dzięki uporowi niedojrzałości można osiągnąć coś wielkiego - twierdzi Przemek Sieradzki, head chef wyróżnionej przez przewodnik Michelin restauracji Giewont w Kościelisku. W rozmowie z Szymonem Gatlikiem opowiada o gotowaniu pod Tatrami, młodości i autorytecie, o ambicji i presji.
Podczas pandemii covid Ed Red ratował się pomysłem "z innej planety", który okazał się kulinarnym i biznesowym sukcesem. Po czterech latach marka ponownie otworzyła restaurację w Krakowie. O przeszłości i przyszłości z Grzegorzem Kłosem, właścicielem Ed Reda rozmawia Szymon Gatlik.
Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą. Zastanawiasz się, co podarować Bliskim na gwiazdkę? Zamiast kolejnych skarpet, nudnego swetra czy nietrafionych perfum, sprezentuj Rok Festiwali 2025 z rabatem do 12%. Świąteczna oferta RestaurantClub dotyczy 3 Festiwali odbywających się w 2025 roku: RestaurantWeek® – edycja wiosenna i jesienna – oraz FineDiningWeek®.
Rezerwacje trwają na stronie 🔗RestaurantClub.pl w zakładce "Na prezent".
Coraz więcej osób dostrzega, że najlepsze prezenty to doświadczenia. W świecie materializmu wyjątkowe chwile, które możemy dzielić z Bliskimi, są o wiele cenniejsze niż rzeczy, które z czasem tracą na wartości. Dodatkowo z pewnością każdemu z nas trafił się kiedyś nietrafiony prezent. Zupełnie inaczej jest z doświadczeniami w gronie Znajomych i Bliskich ludzi - tego potrzebujemy. Warto też umacniać stosunki i kontakty np. w ramach spotkań przy wspólnym stole.
Muszę się przyznać: nie znoszę herbaty. Kiedy inni pochylają się nad filiżanką napoju bez koloru ja zastanawiam się kto u licha jest chory. Myśl o piciu - jak mawia Ted Lasso - brudnej wody znika z mej głowy tylko na widok szklaneczki z tureckim cayem - Bartek Kieżun opowiada o tym, jak w Turcji nauczył się pić herbatę.
Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.
Do 16 czerwca w ponad 90 barach i restauracjach trwa GinWeek, festiwal dla miłośników ginu i dla tych, którzy dopiero się w nim zakochują. Przygotowaliśmy dla was listę 19 wartych odwiedzenia miejsc.
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostaje rozszerzona o województwo pomorskie; w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni oraz Sopotu. Pełne zestawienie restauracji zostanie ogłoszone 20 czerwca 2024 roku.
Każde uzależnienie potrzebuje coraz mocniejszych doznań. Być może właśnie dlatego - jako osoba uzależniona od jedzenia i jeżdżenia - coraz częściej się nudzę - pisze Bartek Kieżun. Czy podróż do Gruzji zaspokoi głód?
Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem wołowego steku T-Bone sezonowanego na sucho przez 100 dni. Wrażenia smakowe z tej degustacji są ze mną do dziś - opowiada Przemek Skibiński, szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red. Poczytajcie o jego doświadczeniach z sezonowania mięsa.
Dzięki uporowi niedojrzałości można osiągnąć coś wielkiego - twierdzi Przemek Sieradzki, head chef wyróżnionej przez przewodnik Michelin restauracji Giewont w Kościelisku. W rozmowie z Szymonem Gatlikiem opowiada o gotowaniu pod Tatrami, młodości i autorytecie, o ambicji i presji.
Podczas pandemii covid Ed Red ratował się pomysłem "z innej planety", który okazał się kulinarnym i biznesowym sukcesem. Po czterech latach marka ponownie otworzyła restaurację w Krakowie. O przeszłości i przyszłości z Grzegorzem Kłosem, właścicielem Ed Reda rozmawia Szymon Gatlik.