Po jesiennych festiwalach przyszedł czas na podsumowania. Znamy najlepsze restauracje ostatnich rekordowych edycji Restaurant Week i Breakfast Week (4 października – 12 listopada 2023). Na oba festiwale z rabatem zaprosiła marka Visa.
Nie jest prosto wybrać najlepsze miejsce spośród kilkuset restauracji. Na szczęście z odsieczą przychodzi technologia. Każdy spośród 155 tysięcy gości mógł po wizycie na Restaurant Week i Breakfast Week (4 października – 12 listopada 2023) ocenić swoje doświadczenie. Pytaliśmy o ocenę każdego z dań, obsługi i atmosfery. - Dane zostały przeliczone z pomocą wypracowanego przez lata organizowania festiwali algorytmu - precyzuje Marcin Wawrzeń, country manager w RestaurantClub i dodaje, że nie tylko restauracje, ale też załoga RestaurantClub czeka na wyniki plebiscytu z niecierpliwością.
Tym razem laur zwycięstwa przypadł jednej z najbardziej popularnych restauracji festiwalu. Przypomnijmy, że aż trzy restauracje: wrocławska Piwnica Świdnicka, Concordia Taste Wrocław oraz krakowskie Esterante przywitały w swoich progach ponad 2000 festiwalowych gości każda.
Jaki jest zatem dokładny przepis na najlepszą restaurację jesiennego Restaurant Week? Trzeba 80 kg borowików, 30 kg bobu, 50 kg mąki do ravioli (powstało ich 10 000), 30 litrów żółtek, 150 kg okonia, 170 kg filetów z kaczki, 10 litrów likieru, 70 kg czekolady i 100 litrów śmietany. I zespołu restauracji Esterante. Zwycięski dyplom i wiele wspaniałych nagród powędruje do Krakowa!
- Do festiwalu trzeba się dobrze przygotować - mówi, zapytany o receptę na sukces Marcin Curyło, szef kuchni Esterante. - Dostałem wolną rękę od właścicieli i postanowiliśmy po prostu zrobić coś dobrze - śmieje się Curyło i dodaje, że owszem, można w festiwalu wziąć udział jak najniższym kosztem, ale nikomu nie przyniesie to dobrych efektów.
- My postawiliśmy na pracochłonne, wymagające sporo czasu dania. Mam kapitalny zespół. Michał i Darek jak nikt znają się na rybach i mięsach. Tomek jest ekspertem kuchni włoskiej. Żaneta - mistrzynią deserów. Ja to połączyłem w całość, podtuningowałem, i mamy świetne menu! - wyjaśnia Curyło.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i nie możemy doczekać się kolejnych festiwali! Już teraz można kupić na nie bilety z 10 proc. zniżki! To świetny prezent dla najbliższych.
Nagrody dla Laureatów kategorii ogólnopolskich i zwycięzców kategorii regionalnych zagwarantowali: DUKA, Krosno, Lipton, Lurpak, Bacardi Martini, Alpro, Social WiFi, Poradnik Restauratora, Oui Chef, Food Service, News Gastro, Going, E-restauracja, Sznyt.pl, WP Wiadomości, WP Kuchnia.
Ogólnopolskie
I MIEJSCE W POLSCE: Esterante (Kraków)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
6 kompletów zastawy TIME || od DUKA
3 komplety zestawu sztućców UNIVERSAL || od DUKA
Zapas masła Lurpak || od Lurpak
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
II MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
4 komplety zastawy TIME || od DUKA
2 komplety zestawu sztućców UNIVERSAL || od DUKA
Zapas masła Lurpak || od Lurpak
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
III MIEJSCE: Mozaika Restauracja (Warszawa)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
2 komplety zastawy TIME || od DUKA
1 komplet zestawu sztućców UNIVERSAL || od DUKA
Zestaw patelni GOTA COOK (28, 24 i 20 cm) || od DUKA
Zapas masła Lurpak || od Lurpak
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Esterante (Kraków)
Ravioli z borowikami, ricotta, espuma z suszonych pomidorów, szpinak, suszony bób, gouda z czarnuszką
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Zestaw patelni GOTA COOK (28, 24 i 20 cm) || od DUKA
Zestaw 120 kieliszków Avant-Garde || od Krosno
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Mozaika Restauracja (Warszawa)
Halibut | raki | dynia | soliród | gratin ziemniaczane (wersja A) oraz Pierś z kaczki | skorzonera | śliwka | brokuł | marchew (wersja B)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Zestaw patelni GOTA COOK (28, 24 i 20 cm) || od DUKA
Zestaw 120 kieliszków Avant-Garde || od Krosno
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
Sernik z yuzu i wanilią w mlecznej skorupce, krem chantilly, chrupiące sablé, żelka z mango, sorbet mango
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Zestaw patelni GOTA COOK (28, 24 i 20 cm) || od DUKA
Zestaw 120 kieliszków Avant-Garde || od Krosno
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Rumbar: Pokoyhof (Wrocław)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Zapas napojów Alpro || od Alpro
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182 (Wrocław)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Zestaw 120 kieliszków Avant-Garde || od Krosno
5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenną edycję Restaurant Weeka || od RestaurantClub
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Butchery & Wine (Gdynia)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Zapas butelek Martini || od Martini
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Piwnica Świdnicka (Wrocław)
NAGRODA DLA RESTAURACJI:
Rok darmowego WiFi || od Social WiFi
5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenną edycję Restaurant Weeka || od RestaurantClub
Skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection || od Lipton
WYNIKI REGIONALNE
BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk ||
NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od WP Kuchnia i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Monte Carlo w Hotelu Royal
III MIEJSCE: eatally Tutto Italiano Vero
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: eatally Tutto Italiano Vero
NAJLEPSZY DESER: Bona Me w Hotelu Mercure
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Talerz Smaku
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Monte Carlo w Hotelu Royal
NAJLEPSZY DEBIUT: Monte Carlo w Hotelu Royal
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Monte Carlo w Hotelu Royal
KRAKÓW
I MIEJSCE: Esterante ||
NAGRODA DLA RESTAURACJI: 5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenną edycję Restaurant Weeka i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: ORZO Kraków
III MIEJSCE: Kuryer Restaurant
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Esterante
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ORZO Kraków
NAJLEPSZY DESER: Kuryer Restaurant
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Atrium
NAJLEPSZA OBSŁUGA: La Forchetta na nowo
NAJLEPSZY DEBIUT: Techie's
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Esterante
LUBLIN
I MIEJSCE: Kago Sushi by Alon ||
NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od Poradnika Restauratora i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
III MIEJSCE: MERCURE
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: The Olive - Hotel Ilan
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kago Sushi by Alon
NAJLEPSZY DESER: Małe Indie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: MERCURE
NAJLEPSZA OBSŁUGA: NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
NAJLEPSZY DEBIUT: Staropolska
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: NIEZNANA. by IBB Grand Hotel Lublin
ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja od Nowości Gastronomicznych i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: FLAME by Energosfera - Konarzew
III MIEJSCE: Angelo Ristorante
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: FLAME by Energosfera - Konarzew
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Angelo Ristorante
NAJLEPSZY DESER: Taki Pan PstrągNAJLEPSZA ATMOSFERA: Farma Bii
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ryby & Owce
NAJLEPSZY DEBIUT: FLAME by Energosfera - Konarzew
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Taki Pan Pstrąg
POZNAŃ
I MIEJSCE: Dram Bar: Cocktails & Kitchen || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od Going i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Cztery Pory Roku
III MIEJSCE: NIFTY No. 20
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ja_brzoza
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZY DESER: OT.Warta
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Why Thai Food&Wine Poznań
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Dram Bar: Cocktails & Kitchen
NAJLEPSZY DEBIUT: MOOD NOODles
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: BulwaR
RZESZÓW
I MIEJSCE: Wina Dajcie || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od e-restauracja.com i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Okovita
III MIEJSCE: Kulisy - Hotel Falcon
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wina Dajcie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Okovita
NAJLEPSZY DESER: Hilton Garden Inn Rzeszów
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Blue Diamond (Trzebownisko)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Kulisy - Hotel Falcon
NAJLEPSZY DEBIUT: Blue Diamond (Trzebownisko)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Wina Dajcie
ŚLĄSK
I MIEJSCE: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice) || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od Oui Chef i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Dżoj (Bielsko-Biała)
III MIEJSCE: BOSCO (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Dżoj (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Winestone w Mercure 4*(Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Dębowa (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Magenta (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: Dębowa (Bielsko-Biała)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Food&Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
SZCZECIN
I MIEJSCE: Bona Pasta || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od WP Wiadomości i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: The Greek Ouzeri
III MIEJSCE: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Dobre Rzeczy
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Bona Pasta
NAJLEPSZY DESER: The Greek Ouzeri
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bona Pasta
NAJLEPSZA OBSŁUGA: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZY DEBIUT: Niemożliwe
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Niemożliwe
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Butchery & Wine (Gdynia) || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od Food Service i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Papieroovka Cider Garden (Gdańsk)
III MIEJSCE: Pelican (Sopot)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pelican (Sopot)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Butchery & Wine (Gdynia)
NAJLEPSZY DESER: Hola Tapas (Gdańsk)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Papieroovka Cider Garden (Gdańsk)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT: Butchery & Wine (Gdynia)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Papieroovka Cider Garden (Gdańsk)
WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Prosta 38 (Olsztyn) || NAGRODA DLA RESTAURACJI: publikacja online od Sznyt.pl i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)
III MIEJSCE: Browar Chmury (Giżycko)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Browar Chmury (Giżycko)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Prosta 38 (Olsztyn)NAJLEPSZY DESER: Nóż w Wodzie (Mikołajki)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Restauracja Warmia (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Sielanka Restauracja & Bankiet (Gietrzwałd)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Prosta 38 (Olsztyn)
WARSZAWA
I MIEJSCE: Mozaika Restauracja || NAGRODA DLA RESTAURACJI: 5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenną edycję Restaurant Weeka i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Laba
III MIEJSCE: Meze by Teo Vafidis and Sons
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Mozaika Restauracja
NAJLEPSZY DESER: Dock19 by Mateusz Gessler
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Magari (PURO Hotel 4*)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fort Bistro
NAJLEPSZY DEBIUT: Benvenuti Amici Ristorante e Pescheria
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Mozaika Restauracja
WROCŁAW
I MIEJSCE: Giro Krakowska 182 || NAGRODA DLA RESTAURACJI: 5 dwuosobowych zaproszeń na wiosenną edycję Restaurant Weeka i skrzynka z zapasem herbat Lipton Feel Good Selection
II MIEJSCE: Concordia Taste Wrocław
III MIEJSCE: Piwnica Świdnicka
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Piwnica Świdnicka
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Concordia Taste Wrocław
NAJLEPSZY DESER: Pod Papugami Restaurant & Cocktailbar
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Rumbar: Pokoyhof
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZY DEBIUT: Giro Krakowska 182
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Piwnica Świdnicka
Ogólnopolskie
I MIEJSCE: Meistersztyk (Wrocław)
II MIEJSCE: Nadzieja (Poznań)
III MIEJSCE: Esterante (Kraków)
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Meistersztyk (Wrocław)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Szalej Cafe (Kraków)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: RADIOVA Bistro&Cafe (Kraków)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Meistersztyk (Wrocław)
Regionalne
KRAKÓW
I MIEJSCE: Esterante
II MIEJSCE: RADIOVA Bistro&Cafe
III MIEJSCE: Szalej Cafe
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Esterante
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Szalej Cafe
NAJLEPSZA OBSŁUGA: RADIOVA Bistro&Cafe
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: RADIOVA Bistro&Cafe
POZNAŃ
I MIEJSCE: Nadzieja
II MIEJSCE: Lavenda food&cake
III MIEJSCE: Ciuciu Paj
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Nadzieja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: BulwaR
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Lavenda food&cake
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Nadzieja
TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Ristorante Con Giardino (Gdańsk)
II MIEJSCE: Pomelo Bistro (Gdańsk)
III MIEJSCE: Młyn Bistro (Gdańsk)
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Starter's (Sopot)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pomelo Bistro (Gdańsk)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ristorante Con Giardino (Gdańsk)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Pomelo Bistro (Gdańsk)
WARSZAWA
I MIEJSCE: Panattoni Cafe
II MIEJSCE: Cucina Mia (Sheraton Grand Warsaw)
III MIEJSCE: Klubokawiarnia Trema
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: El Botellón 2.0
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Cucina Mia (Sheraton Grand Warsaw)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Panattoni Cafe
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Klubokawiarnia Trema
WROCŁAW
I MIEJSCE: Meistersztyk
II MIEJSCE: Woosabi Good Vibes Lounge
III MIEJSCE: Bułka z Masłem Zwycięska
NAJLEPSZE ŚNIADANIE: Meistersztyk
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bułka z Masłem Solny 2.0
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bułka z Masłem Zwycięska
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Meistersztyk
Muszę się przyznać: nie znoszę herbaty. Kiedy inni pochylają się nad filiżanką napoju bez koloru ja zastanawiam się kto u licha jest chory. Myśl o piciu - jak mawia Ted Lasso - brudnej wody znika z mej głowy tylko na widok szklaneczki z tureckim cayem - Bartek Kieżun opowiada o tym, jak w Turcji nauczył się pić herbatę.
Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.
Do 16 czerwca w ponad 90 barach i restauracjach trwa GinWeek, festiwal dla miłośników ginu i dla tych, którzy dopiero się w nim zakochują. Przygotowaliśmy dla was listę 19 wartych odwiedzenia miejsc.
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostaje rozszerzona o województwo pomorskie; w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni oraz Sopotu. Pełne zestawienie restauracji zostanie ogłoszone 20 czerwca 2024 roku.
Każde uzależnienie potrzebuje coraz mocniejszych doznań. Być może właśnie dlatego - jako osoba uzależniona od jedzenia i jeżdżenia - coraz częściej się nudzę - pisze Bartek Kieżun. Czy podróż do Gruzji zaspokoi głód?
Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem wołowego steku T-Bone sezonowanego na sucho przez 100 dni. Wrażenia smakowe z tej degustacji są ze mną do dziś - opowiada Przemek Skibiński, szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red. Poczytajcie o jego doświadczeniach z sezonowania mięsa.
Dzięki uporowi niedojrzałości można osiągnąć coś wielkiego - twierdzi Przemek Sieradzki, head chef wyróżnionej przez przewodnik Michelin restauracji Giewont w Kościelisku. W rozmowie z Szymonem Gatlikiem opowiada o gotowaniu pod Tatrami, młodości i autorytecie, o ambicji i presji.
Podczas pandemii covid Ed Red ratował się pomysłem "z innej planety", który okazał się kulinarnym i biznesowym sukcesem. Po czterech latach marka ponownie otworzyła restaurację w Krakowie. O przeszłości i przyszłości z Grzegorzem Kłosem, właścicielem Ed Reda rozmawia Szymon Gatlik.
Romantyczna kolacja czy śniadanie w łóżku? Jakie menu wybrać, by pobudzić zmysły i podnieść libido? Ludzkość od wieków poszukiwała naturalnych sposobów na zwiększenie temperatury miłosnych uniesień. Sprawdziliśmy, jakie właściwości posiadają najczęściej wymieniane afrodyzjaki.
Historia pizzy, przynajmniej na początku, to gąszcz tajemnic. Im bliżej współczesności tym więcej pewników. Jasne dla wszystkich jest na przykład to, że gdyby nie burmistrz Nowego Jorku, to pizza nadał byłaby tylko lokalnym włoskim przysmakiem.
Muszę się przyznać: nie znoszę herbaty. Kiedy inni pochylają się nad filiżanką napoju bez koloru ja zastanawiam się kto u licha jest chory. Myśl o piciu - jak mawia Ted Lasso - brudnej wody znika z mej głowy tylko na widok szklaneczki z tureckim cayem - Bartek Kieżun opowiada o tym, jak w Turcji nauczył się pić herbatę.
Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.
Do 16 czerwca w ponad 90 barach i restauracjach trwa GinWeek, festiwal dla miłośników ginu i dla tych, którzy dopiero się w nim zakochują. Przygotowaliśmy dla was listę 19 wartych odwiedzenia miejsc.
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostaje rozszerzona o województwo pomorskie; w zestawieniu rekomendowanych restauracji znajdą się lokale z Gdańska, Gdyni oraz Sopotu. Pełne zestawienie restauracji zostanie ogłoszone 20 czerwca 2024 roku.
Każde uzależnienie potrzebuje coraz mocniejszych doznań. Być może właśnie dlatego - jako osoba uzależniona od jedzenia i jeżdżenia - coraz częściej się nudzę - pisze Bartek Kieżun. Czy podróż do Gruzji zaspokoi głód?
Pamiętam, jak pierwszy raz spróbowałem wołowego steku T-Bone sezonowanego na sucho przez 100 dni. Wrażenia smakowe z tej degustacji są ze mną do dziś - opowiada Przemek Skibiński, szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red. Poczytajcie o jego doświadczeniach z sezonowania mięsa.
Dzięki uporowi niedojrzałości można osiągnąć coś wielkiego - twierdzi Przemek Sieradzki, head chef wyróżnionej przez przewodnik Michelin restauracji Giewont w Kościelisku. W rozmowie z Szymonem Gatlikiem opowiada o gotowaniu pod Tatrami, młodości i autorytecie, o ambicji i presji.
Podczas pandemii covid Ed Red ratował się pomysłem "z innej planety", który okazał się kulinarnym i biznesowym sukcesem. Po czterech latach marka ponownie otworzyła restaurację w Krakowie. O przeszłości i przyszłości z Grzegorzem Kłosem, właścicielem Ed Reda rozmawia Szymon Gatlik.
Romantyczna kolacja czy śniadanie w łóżku? Jakie menu wybrać, by pobudzić zmysły i podnieść libido? Ludzkość od wieków poszukiwała naturalnych sposobów na zwiększenie temperatury miłosnych uniesień. Sprawdziliśmy, jakie właściwości posiadają najczęściej wymieniane afrodyzjaki.
Historia pizzy, przynajmniej na początku, to gąszcz tajemnic. Im bliżej współczesności tym więcej pewników. Jasne dla wszystkich jest na przykład to, że gdyby nie burmistrz Nowego Jorku, to pizza nadał byłaby tylko lokalnym włoskim przysmakiem.