Kuchnia
międzynarodowa
Szef kuchni
Łukasz Guziński/ Tomasz Łagowski
Atmosfera
romantyczna
Rok otwarcia
1992
Historia i natura to podstawa filozofii Belvedere. Restauracja od 1992 roku serwuje wykwintną polską kuchnię w centrum Łazienek Królewskich - jednego z najpiękniejszych parków w kraju. Budynek restauracji to ponad 150-letnia Nowa Oranżeria, która oryginalnie służyła jako palmiarnia z egzotycznymi roślinami z ogrodu Stanisława Augusta Poniatowskiego. Do tej pory wnętrze Belvedere wypełnione jest tropikalną roślinnością.
W 2014 roku restauracja przeszła gruntowny remont. Nowy design zaprojektował słynny scenograf polskiej Opery Narodowej – Boris Kudlička i pracownia architektoniczna WWA Architekci. Ich praca inspirowana jest teatrem i sztuką scenografii. Gra świateł i cieni tworzy intymną, romantyczną atmosferę restauracji.
Od dziesięciu lat restauracja wyróżniana jest co roku przez najsłynniejszy przewodnik kulinarny na świecie – Michelin Guide.
W kuchni Belvedere wybieramy najlepsze produkty, czerpiemy inspirację z polskich tradycji i poszukujemy unikalnych regionalnych smaków tworząc dania, które odkrywają naturę polskiego kulinarnego dziedzictwa.