Kuchnia
tajska
Szef kuchni
Phochai Phothaisang
Atmosfera
casual / swobodna
Rok otwarcia
2012
Pierwsza w Szczecinie
restauracja tajska & fusion!
Tajlandia od dawna kusi swoim pięknem i zjawiskowością. Kultura tego kraju łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię, co ma również swoje odzwierciedlenie w kuchni tajskiej. Duży wpływ na rozwój Tajlandii zawsze miały też sąsiednie kraje. Chiny, Laos, Birma czy Indie wniosły do tajskiego świata również swoje przysmaki i zasady sztuki kulinarnej. Wiele z dań tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np.: kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Jest to tzw. nurt kuchni pałacowej. Tak misternie przygotowane potrawy nadal wywołują zazdrość mistrzów kuchni z zachodu.
Kuchnia tajska przez swoją świeżość i charakterystyczny smak zdobyła swoich fanów również na innych kontynentach. Niezwykle rozsmakowali się w niej Amerykanie i Australijczycy. Wiele restauracji z tego typu jedzeniem powstaje również w Europie, teraz także w Szczecinie - zapraszamy do grona jej wielbicieli, zwłaszcza ze względu na jej lekkość i niesamowity smak. Zamiłowanie Tajów do higieny spożywania posiłków i walorów zdrowotnych przygotowanej przez nich żywności to kolejna zaleta tego królestwa smaku.
Zapraszam!
Anita Agnihotri i Mariusz Łuszczewski