Kuchnia
meksykańska
Atmosfera
casual / swobodna
Rok otwarcia
2014
Kuchnia teksańsko-meksykańska (Tex-Mex), powstała w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, szczególnie kuchni południowych stanów USA, skąd pochodziło wielu amerykańskich osadników z Teksasu.
Klasycznymi elementami kuchni teksańskiej są m.in. chili con carne oraz takie potrawy jak: tacos, burrito lub nachos, które pomimo meksykańskich korzeni są zwykle produktami amerykańskimi.
Nazwa Tex-Mex wywodzi się z XIX-wiecznej linii kolejowej Texas Mexican Railway, oznaczanej tym skrótem w ówczesnych rozkładach jazdy.
Texan cuisine, or rather Tex-Mex, was created as a result of a fusion of Mexican and American cuisine, especially the cuisine of the southern part of US, where many American settlers from Texas came from.
The classic elements of Texas cuisine include chili con carne and a lot of dishes such as: tacos, burritos or nachos, which, despite the Mexican roots, are usually American products.
Tex-Mex is named after the nineteenth-century Texas Mexican Railway, marked with this abbreviation in the time schedules.